Iz Zagreba su stigle sjajne vijesti. Najveći projekt u povijesti Grada Virovitice, EU projekt „5 do 12 za Dvorac“ koji obuhvaća obnovu Dvorca Pejačević i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici, vrijedan čak 78.422.470,00 kuna prihvatljiv je za sufinanciranje stoji u obavijesti koju je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije dostavila u Grad Viroviticu.

U postupku dodjele bespovratnih sredstava potrebno je provesti posljednji korak koji uključuje donošenje odluke o financiranju koja je u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Vijest je doslovno oduševila gradonačelnika Ivicu Kirina koji se zahvalio svima koji su godinama vrijedno radili na projektu: djelatnicima Grada Virovitice, koji je nositelj projekta, Razvojnoj agenciji VTA, Gradskom muzeju Virovitica te konzultantskim tvrtkama Razbor i Krear.

Projektom obnove kulturne baštine (dvorca Pejačević i Gradskog parka Virovitica) i unapređenjem upravljanja kulturnom baštinom želi se doprinijeti razvoju kontinentalnog turizma te stvaranju boljih socio-ekonomskih uvjeta na lokalnoj i regionalnoj razini.

Uz obnovu i opremanje Dvorca Pejačević posjetitelji će uz nove muzejske sadržaje moći dobiti informacije u novom Turističkom informativnom centru, posjetiti Suvenirnicu te uživati u novootvorenom ugostiteljskom objektu.

Očekivani rezultati koji se planiraju ostvariti tijekom 36 mjeseci provedbe projekta su:

  • Obnovljena 2 kulturna dobra (Dvorac Pejačević i Gradski park u Virovitici)
  • 70 novozaposlenih u roku od 2 godine nakon završetka Programa
  • 32% povećanje broja posjetitelja u roku od dvije godine u odnosu na 2014.godinu
  • 15,3% povećanje broja noćenja u roku od dvije godine u odnosu na 2014. godinu
  • 5% povećanje turističke sezone u roku od dvije godine u odnosu na 2014. godinu