Rokovo u Virovitici

Virovitica je u prošlosti bila poznata kao sajamski grad. Dio te priče je i Rokovo, manifestacija koja je prerasla lokalne okvire. Tijekom desetak dana koliko traju razna događanja, od jutra do zore, Rokovo okupi i stari i mlado. U regionalnom središtu ovog dijela Hrvatske okupi se i više od 100.000 posjetitelja. Rokovo je vjerski, društveno-politički, kulturni, zabavni, ugostiteljsko-gastronomski te sportski događaj koji se u Virovitici prvi put javno obilježio 1993. godine. Od tada do danas traje skladna simbioza Virovitičana, njihovih gostiju i grada koji ove godine slavi 790. rođendan, od dana kada je stekao status grada, od 1234. godine.

Gledajući turistički, Rokovo se pretvorilo u prepoznatljiv brand, manifestaciju kojoj nema ravne od Varaždina do Osijeka. U programu Rokova su i kazališne predstave, izložbe, koncerti, modne revije, smotra folklora, brojna sportska natjecanja, od kojih neka imaju i međunarodni karakter. Zanimljivo, Virovitičani i godišnje odmore planiraju „s Rokovom“, jer svi žele upravo tih dana biti OVDJE, u svom gradu, kako bi s njim dostojno proslavili njegov rođendan.

To su i dani kada u grad rado dolaze i mnogi naši sugrađani koji žive i rade u nekim drugim sredinama, ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe i svijeta. To su dani kada Virovitičani i njihovi gosti žive poput jedne velike obitelji uz dostojanstveno druženje, u gradu u kojem je i Zagreb dobio status kraljevskoga grada.